Petdate

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να δώσει λύση αφενός στο πρόβλημα του ζευγαρώματος των αγαπημένων μας κατοικιδίων και αφετέρου να παρέχει ενημέρωση και συμβουλές για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μας φίλους. Μπορείτε να εποικινονείτε μαζί μας στο email μας.
petdategr@gmail.com

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Συστήνοντας έναν σκύλο στη γάτα μας (ή και το αντίστροφο!)

Συστήνοντας έναν σκύλο στη γάτα μας (ή και το αντίστροφο!)
Αν είστε ιδιοκτήτης ενός σκύλου και σκέφτεστε να υιοθετήσετε και μια γατούλα ή το αντίστροφο, έχει μεγάλη σημασία να σκεφτείτε τις λεπτομέρειες της πρώτης τους συνάντησης.
Αφήνοντας μια αρκετά αυταρχική γάτα και έναν ατίθασο σκύλο ελεύθερους στο ίδιο δωμάτιο για πρώτη φορά, υπογράφετε την αποτυχία της μεταξύ τους σχέσης! Είναι προτιμότερο λοιπόν να αφιερώσετε χρόνο και να σχεδιάσετε προσεκτικά την πρώτη τους συνάντηση.

Συνδυασμός σκύλου και γάτας
  • Αν σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γάτα έχοντας ήδη ένα σκύλο ή το αντίστροφο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις προσωπικότητες των δύο ζώων. Είναι καλό να αναζητήσετε κάποιο ζωάκι το οποίο, στο παρελθόν, είχε σχέσεις με εκπροσώπους του άλλου είδους.
  • Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να ορμά, να κυνηγά, να επιτίθεται σε γάτες τότε μάλλον θα πρέπει να απορρίψετε την ιδέα - ή τουλάχιστο να προχωρήσετε προσεκτικά. Επιπρόσθετα, ένας σκύλους που γρυλίζει ή γαυγίζει μανιωδώς στις γάτες μάλλον θα ήταν καλύτερο να έχει μόνο ανθρώπους ή και σκύλους στο περιβάλλον του. Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τις γάτες.
  • Αν ο σκύλος σας αρέσκεται στο κυνηγητό, τότε μια φοβισμένη, ντροπαλή γάτα που τρέχει να κρυφτεί με το παραμικρό δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αφού θα προκαλούσε τον σκύλο σας να την κυνηγήσει. Κατά παρόμοιο τρόπο, μια άκρως ενεργητική γάτα που τρέχει ασταμάτητα θα αποτελούσε επίσης λανθασμένη επιλογή. Καλύτερη περίπτωση θα αποτελούσε μια ήρεμη γάτα με αυτοπεποίθηση, που δε θα έτρεχε φοβισμένη στην προοπτική παιχνιδιού με τον σκύλο σας.
  • Αν ο σκύλος σας παίζει με απότομο και άγριο τρόπο, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα πολύ μικρά γατάκια ή τις γάτες προχωρημένης ηλικίας, αφού θα τραυματίζονταν εύκολα. Προτιμήστε τις παιχνιδιάρες, ενήλικες γάτες που τους αρέσουν τα παιχνίδια αλλά έχουν και αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να μπορούν να προσέξουν τον εαυτό τους.
  • Αν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι προχωρημένης ηλικίας, ήρεμος, ήσυχος ή ακόμα και αγχωτικός τότε ένα ήρεμο ζωάκι του άλλου είδους θα αποτελούσε ιδανική επιλογή. Αποφύγετε θορυβώδεις συντρόφους που ενδεχομένως να ενοχλήσουν ή να φοβήσουν το άλλο σας κατοικίδιο.
Επισυναπτόμενη Εικόνα : Cat_and_dog_600x400_scaled_cropp.jpg

Η διαδικασία της γνωριμίας

Ανεξάρτητα από το αν σκοπεύετε να υιοθετήσετε σκύλο ή γάτα, η πρώτη γνωριμία μεταξύ του παλιού και του καινούριου σας κατοικιδίου έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ιδού τέσσερα βήματα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε η γνωριμία τους αυτή να στεφθεί με επιτυχία.

Βήμα 1ο : Επιλέξτε την κατάλληλη τοποθεσία για τη γνωριμία

Όντας ιδιοκτήτης γάτας : Μην πάρετε τη γάτα μαζί σας στο καταφύγιο από όπου ενδεχομένως σκοπεύετε να πάρετε το νέο σας σκυλάκι. Προτιμήστε το σπίτι σας ως τόπο γνωριμίας των δύο ζώων

Όντας ιδιοκτήτης σκύλου : Κατά παρόμοιο τρόπο, μην παίρνετε τον σκύλο σας στο καταφύγιο και μη τον φέρνετε σε επαφή με άλλες γάτες, αφού η παρουσία του εκεί ενδεχομένως να τις αγχώσει. Καλό είναι να ρωτήσετε τους ανθρώπους του καταφυγίου αν γνωρίζουν / έχουν κάποια γάτα που έχει... “παρελθόν” με σκύλους και η οποία θα μπορούσε να γνωρίσει τον σκύλο σας υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μια εναλλακτική θα ήταν να γνωρίσετε στον σκύλο σας μια γάτα συνηθισμένη σε σκύλους η οποία ανήκει σε κάποιον φίλο ή συγγενή σας. Ως τελευταία εναλλακτική, φέρτε την γάτα στο σπίτι σας και επιχειρήστε να της γνωρίσετε εκεί τον σκύλο σας.

Βήμα 2ο : Χωρίστε τα δύο ζωάκια
  • Κάποιες φορές ο σκύλος πρέπει να περιορίζεται σε ένα δωμάτιο (ή να μεταφερθεί σε άλλο μέρος, αν δεν μπορεί να μείνει μόνος του) προκειμένου η γάτα να έχει τον χρόνο να περιπλανηθεί ελεύθερα στο σπίτι και να ανακαλύψει τη μυρωδιά του σκύλου του.
  • Μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών, περιορίζετε εναλλάξ τα δύο ζώα στον χώρο τους, προσφέροντας κάθε φορά στο ένα από τα δύο περισσότερο ελεύθερο χώρo ώστε να ανακαλύψει τη μυρωδιά του άλλου.
  • Αν ο σκύλος σκάβει με μανία στο “εμπόδιο” που τον χωρίζει από τη γάτα ή της γαυγίζει για πάνω από μία - δυο ημέρες, τότε μάλλον απαιτείται ειδική εκπαίδευση ή / και η συμβολή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.
  • Όταν στο σπίτι δε βρίσκεται κανείς, ο σκύλος ή η γάτα πρέπει να περιορίζεται κάπου ώστε να μην λάβουν χώρα συναντήσεις των δύο ζώων δίχως την επίβλεψη κάποιου ανθρώπου.
  • Όταν ο σκύλος ηρεμήσει (ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη γάτα) και η γάτα χαλαρώσει, τρώει και χρησιμοποιεί την άμμο της φυσιολογικά μπορείτε να προχωρήσετε στο 3ο βήμα.
Επισυναπτόμενη Εικόνα : dogs-cats.jpeg

Bήμα 3ο : Πραγματοποιήστε επαφές που να “δεσμεύουν” το ένα από τα δύο ζωάκια
  • Βάλτε και τα δύο ζωάκια στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, αλλά κρατήστε δεμένο τον σκύλο σας.
  • Συνεχίστε με αυτό τον τρόπο γνωριμίας μέχρι ο σκύλος να ηρεμήσει και να αγνοεί τη γάτα η οποία θα πρέπει επίσης να είναι ήρεμη, να τρώει και να χρησιμοποιεί την άμμο της κανονικά.
  • Αν παρατηρήσετε σημάδια επιθετικότητας σε κάποιο από τα δύο ζωάκια, παραμείνετε για περισσότερο χρόνο στο 2ο βήμα.
  • Συνεχίστε μέχρι τα δύο ζωάκια να δείχνουν ήρεμα και χαρούμενα όντας το ένα μαζί με το άλλο.
  • Όπως και στο 2ο βήμα, όταν στο σπίτι δε βρίσκεται κανείς, ο σκύλος ή η γάτα πρέπει να περιορίζεται κάπου ώστε να μην λάβουν χώρα συναντήσεις των δύο ζώων δίχως την επίβλεψη κάποιου ανθρώπου.
Βήμα 4ο : Επιτρέψτε τις επαφές των δύο ζώων δίχως την επίβλεψή σας
  • Οι επαφές των δύο ζώων δίχως την επίβλεψή σας μπορούν να λάβουν χώρα εφόσον έχετε παρατηρήσει τη συνύπαρξη των δύο ζώων για σημαντικό χρονικό διάστημα (π.χ. έναν μήνα) και είστε σίγουροι πως δε θα πληγώσουν το ένα το άλλο.
Εκπαιδευτική συμβουλή :

Αν ο σκύλος κοιτά επίμονα τη γάτα ή την πόρτα που τον χωρίζει από τη γάτα, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποια λιχουδιά, ένα χαρούμενο επιφώνημα ή οδηγώντας τον απαλά με το λουρί του προς άλλη κατεύθυνση. Όταν ο σκύλος απομακρυνθεί από τη γάτα, προσφέρτε του μια λιχουδιά. Αν την δεχθεί, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να σταματήσει να επικεντρώνεται στην πόρτα ή τη γάτα.

Προειδοποιητικά σημάδια :
  • Αν ο σκύλος παραμένει υπερβολικά συγκεντρωμένος στη γάτα ή την πόρτα που τον χωρίζει απ’ αυτή δίχως να παίρνει τα μάτια του από αυτήν, αν σας αγνοεί εντελώς ή ξεφυσά απότομα όταν κινείται η γάτα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν αναζητάτε έναν σκύλο για το σπίτι σας, ψάξτε κάποιον άλλο. Αν αυτός είναι ο σκύλος σας, μάλλον θα πρέπει να εγκαταλείψετε την ιδέα της υιοθεσίας μιας γάτας.
  • Αν κάποια στιγμή ο σκύλος ξεφυσά, γρυλίζει ή δείχνει οποιαδήποτε επιθετικότητα απέναντι σε μια ήρεμη, ήσυχη, ακίνητη γάτα τότε και σε αυτή την περίπτωση ο “γάμος” δε θα έχει αποτέλεσμα! Το ίδιο ισχύει αν η γάτα επιτεθεί σε έναν ήρεμο, ήσυχο σκύλο. Αν θέλετε οπωσδήποτε τα δύο ζωάκια σας να τα βρουν, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.
  • Αν αναζητάτε μια γάτα για υιοθεσία έχοντας σκύλο ο οποίος συμπεριφέρεται περίεργα απέναντι σε μια ανήσυχη γάτα, ίσως θα πρέπει να προσανατολιστείτε προς κάποιο άλλο γατάκι, πιο ήρεμο. Αν η συμπεριφορά του σκύλου σας δεν αλλάξει απέναντι σε διάφορες γάτες, τότε προφανώς δεν μπορεί να τις αποδεχθεί.
  • Αν η γάτα σας είναι αυτή που δείχνει επιθετική συμπεριφορά, τότε ίσως θα πρέπει να την αφήσετε να ηρεμήσει και να δοκιμάσετε κάποια άλλη ημέρα. Ίσως επίσης θα πρέπει να δοκιμάσετε με κάποιον άλλο σκύλο. Μια γάτα η οποία συνεχώς ξεφυσά και νιαουρίζει σε κάθε σκύλο που της φέρνετε προφανώς δεν θέλει σκύλους δίπλα της. Ενδεχομένως να τον ανεχτεί τελικά αλλά δε θα είναι ευτυχισμένη μαζί του - κάτι μάλλον άδικο για την ίδια.
  • Αν η γάτα σας σταματήσει να τρώει, να πίνει, να χρησιμοποιεί την άμμο της ή να πλησιάζει τα μέλη της οικογένειάς σας τότε προφανώς είναι δυστυχισμένη. Θα πρέπει να αναζητήσετε καλύτερη παρέα για την ίδια ή να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου